Безжично зареждане от IKEA

Шведският производител на мебели създаде продукти, които позволяват безжично зареждане.

29.06.2015 | 16:05 Редактор: Велко Каменов
Безжично зареждане от IKEA

Шведският производител на мебели IKEA създаде линия от продукти, които позволяват безжично зареждане на смартфони. Продуктите включват лампи, маси и плочки за зареждане в ценовия диапазон между 10 и 119 долара.

Технологията използва стандарта за безжично зарежда QI, който е поддържан от по-голяма част от големите производители на смартфони, с изключение на Apple. Ако искате да използвате продуктите, за да зареждате устройство на Apple, ще трябва да използвате специален калъф, който IKEA предлага, но не е много привлекателен.

За да използвате продуктите за зареждане на IKEA просто ви трябва телефон, който поддържа QI стандарта и да го поставите на повърхността им. Не винаги технологията работи безупречно, трябва да поставите телефона много прецизно. Друг недостатък е, че така телефонът се зарежда по-бавно отколкото, ако просто използвате обикновено зарядно. От една страна това се дължи на факта, че зареждането спира веднага щом вземете телефона в ръка и го отделите от зареждащата повърхност. Освен това безжичното зареждане води до отделянето на доста топлина. Когато телефонът се загрее прекалено много, зареждането автоматично спира.

IKEA вижда недостатъците на технологията и затова има добавен USB порт на всеки от продуктите за зареждане, за да можете да зареждате телефона си и по обикновения начин.