Пазарът на смартфони в Китай се сви за първи път от 6 години

Пренасищането на пазара спря растежа му.

12.05.2015 | 13:56 Редактор: Велко Каменов
Пазарът на смартфони в Китай се сви за първи път от 6 години

Пазарът на смартфони в Китай се сви с 4% на годишна база през първото тримесечие на 2015, предаде Bloomberg. Растежът на пазара обаче бележи постоянен спад от известно време. Тенденцията е той да намалява с пренасищането на пазара. През 2013 г. растежът на пазара падна рязко и макар че след това спадът се успокои, спадът продължава и вече стигнахме до зоната, в която пазарът се свива.

От компанията за пазарни изследвания IDC казват, че може би производителите на смартфони трябва да таргетират хората, които все още имат по-стари модели телефони и не притежават смартфон. За да може пазарът на смартфони в Китай да продължи да расте, производителите трябва да се насочат към този сегмент.

Сред производителите големият печеливш за момента е Apple, който през първото тримесечие на 2015 г. е лидер на пазара на смартфони в Китай с 14,7%.На второ място остава Xiaomi с 13,7%, а трети е Huawei. Samsung остава едва на четвърта позиция по пазарен дял в Китай с под 10%, въпреки че до началото на 2014 г. беше безспорен лидер при смартфоните в страната.

Китайските производители като Xiaomi и Huawei променят стратегията си като се насочват към чуждестранни пазари, както и към по-високия клас смартфони, заради засилената конкуренция в Китай.