fallback

Facebook ще предупреждава за снимки и клипове с насилие

Facebook е критикуван, че позволява да се качва съдържание с насилие

14.01.2015 | 15:06 Автор: Ирина Георгиева

Социалната мрежа Facebook започва да поставя предупреждения за неподходящо или насилствено съдържание върху видео материали, публикувани в сайта, съобщава BBC. В съобщението ще се посочва, че съдържанието може да е "шокиращо, обиждащо или обезпокоително", ако бъде видяно.

Една от най-новите функции на Facebook позволява на видеоклиповете в сайта да се "пускат автоматично". Именно предупредителните сигнали няма да позволяват на видеата в социалната мрежа да "тръгват автоматично", освен ако не се кликне директно върху него.

Сайтът също ще предотвратява излъчването на видеоклипове и снимки, докато не се установи, дали лицето има навършени 18-години. Сред първите, засегнати постове е именно видеозаписът с убийството на полицая Ахмед Мерабет, който беше застрелян при терористичната атака в Париж.

Потребителите вече ще могат преди да качат видеоклип или снимка, да съобщят дали съдържанието е неподходящо.

Видеоклипове с убийства

През последните години Facebook е изправен пред постоянни критики за това, че позволява да се качват снимки и видеа с насилие, като счита, че това е в обществения интерес - а именно онлайн новини и документални снимки, изобразяващи обезглавяване и други убийства, въпреки потенциала от наскърбяване.

Социалната мрежа позволява на лица над 13-годишна възраст да бъдат членове, въпреки това понякога и по-малки деца успяват да заобиколят възрастовата граница.

Работа в прогрес

Когато хората споделят неща във Facebook, очакваме, че те го правят отговорно, включително и за това, от кого ще бъде видяно съдържанието, заяви говорител на компанията за BBC. Тя подчерта, че се умоляват хората да предупреждават аудиторията си, за това, което ще види.

fallback
Още от Техно
fallback