Илън Мъск получава $56 млрд. от акционерите на Tesla?

В момента той притежава около 13% дял в компанията

14.06.2024 | 12:19 Редактор: Беатрис Младжова
Илън Мъск получава $56 млрд. от акционерите на Tesla?

Илън Мъск ще получи възнаграждение на стойност $56 млрд. от акционерите на компанията му за електромобили Tesla въпреки спада в продажбите. Той също така мести регистрацията на компанията в Тексас, предаде Bloomberg.

Гласуването на заплащането е само консултативно и не гарантира, че Мъск ще получи парите си. През януари съдия от Делауеър анулира плана за възнаграждение на предприемача за 2018 г. и се очаква Tesla да обжалва. Ако това обжалване се провали, преместването на регистрацията на компанията в Тексас ще позволи на борда да постави за разглеждане пакета за заплащане в нов щат с потенциално по-благоприятни съдилища.

Пакетът за 2018 г., който беше приет със 73% от гласовете, даваше право на Мъск да получи до $55,8 млрд. под формата на опции за акции, ако Tesla постигне определени ключови цели. Текущата стойност на опциите е по-близо до $48,4 млрд. в края на търговията в четвъртък, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Гласуването на заплащането на Мъск беше масово разглеждано като референдум за лидерството на главния изпълнителен директор и разочарование от корпоративното управление на Tesla. Илън Мъск ръководи шест компании и е склонен към разсейване и резки промени в стратегията. По-рано тази година той разпореди най-големите съкращения в историята на Tesla, а само няколко седмици по-късно назначи отново някои от работниците.

Някои инвеститори се притесняваха, че Мъск ще напусне компанията, ако не получи възнаграждението си. Мъск заплаши, че ще разработва продукти извън Tesla, ако не получи поне 25% дял от собствения капитал на автомобилния производител. В момента той притежава около 13% от акциите, а упражняването на опциите от новия пакет ще увеличи дела му до около 21%. 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС