Първият човек с чип в мозъка на Neuralink иска ъпгрейд на устройството

Възможностите му са ограничени

27.05.2024 | 18:26 Редактор: Толя Стоянова
Първият човек с чип в мозъка на Neuralink иска ъпгрейд на устройството

Първият човек, който беше имплантиран от компанията Neuralink с чип в мозъка Нолан Арбо, сподели в интервю за Wired, че иска "ъпгрейд" на своето устройство.

Арбо, който остава парализиран от раменете надолу след инцидент преди осем години, би искал да използва чипа, за да научи как да управлява робота Optimus и системата за автопилот на електрическия автомобил Tesla. Тези възможности биха помогнали на 29-годишния младеж да стане независим от болногледачите си.

В момента възможностите на мозъчния чип Neuralink са ограничени. С него Арбо може да изпълнява ежедневни задачи, като пускане на музика или телевизия и игра на видео игри.

Neuralink наскоро започна да търси втори пациент за имплантиране на неврочип в мозъка. Засега само парализирани хора могат да станат кандидати: тестовете ще продължат шест години и ако бъдат успешни, на компанията ще бъде позволено да започне пълното внедряване на технологията.

В бъдеще самият Илън Мъск планира да имплантира неврочип и на себе си: това ще му позволи не само да контролира електрониката, но и да възстанови мобилността на крайниците си – когато вече е ограничена, да се бори с депресията, да възстанови слуха си и дори да накара мозъка си да работи по-ефективно, предаде "Фокус".

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС