Стартъпът xAI на Мъск набра $6 млрд. и стигна оценка от $24 млрд.

Парите ще бъдат използвани за пускането на първите продукти на пазара

27.05.2024 | 17:54 Редактор: Беатрис Младжова
Стартъпът xAI на Мъск набра $6 млрд. и стигна оценка от $24 млрд.

Илън Мъск набра $6 млрд. от кръг на финансиране от серия B за старътпа си xAI. Компанията, занимаваща се с разработката на изкуствен интелект (AI), е подкрепена от гигантите в дяловото инвестиране Andreessen Horowitz и Sequoia Capital, пише Bloomberg.

Според Ройтерс сега фирмата е оценена на $24 млрд., а преди този кръг стойността ѝ достигаше $18 млрд. Разработката на AI от страна на Мъск е силно свързана с X.com - социалната мрежа, преди известна като Twitter, където xAI пусна своята услуга Grok AI.

Мъск е сред хората, които от самото начало застанаха зад идеята за изкуствения интелект, като подкрепи OpenAI преди пускането на ChatGPT в края на 2022 г. По-късно той се оттегли от организацията и започна да призовава за по-предпазливо развитие на технологията заради потенциалните опасности, които носи тя.

Парите ще бъдат използвани за пускането на първите продукти на xAI на пазара, за изграждане на модерна инфраструктура и за ускоряване развойната дейност на бъдещи технологии, обяви xAI, цитирана от Ройтерс.

"В следващите седмици ще имаме повече за обявяване", написа Мъск в публикация в X.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС