Скарлет Йохансон срещу изкуствения интелект: Гласът му звучи зловещо подобно на моя

Open AI излезе с позиция, в която обясни скандалната ситуация

21.05.2024 | 10:07 Редактор: Беатрис Младжова
Скарлет Йохансон срещу изкуствения интелект: Гласът му звучи зловещо подобно на моя

Според актрисата Скарлет Йохансон гласът на изкуствения интелект за чатбота на OpenAI звучи толкова правдоподобно на нейния, че е стигнала до помощ от юрист за премахването му.

В изявление от понеделник актрисата заяви, че през септември е получила предложение от главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман за озвучаване на аудио функция за популярния чатбот ChatGPT на компанията. Тя заяви, че е решила да не участва в проекта "след дълъг размисъл и по лични причини". Миналата седмица OpenAI пусна нови аудио инструменти и организира демонстрации, които включваха глас, наречен Sky. 

"Когато чух пуснатата демонстрация, бях шокирана, ядосана и невярваща, че г-н Алтман би се стремял към глас, който звучи толкова зловещо подобно на моя", каза Йохансон. 

OpenAI е свалила гласа, наречен Sky, и го е заменила с друг глас, наречен Juniper. Sky, Juniper и три други гласа бяха налични от септември, същия месец, в който Йохансон заяви, че OpenAI се е свързала с нея. В публикация в блога си в неделя компанията заяви, че гласовете ѝ не са предназначени да звучат като един човек.

"Вярваме, че гласовете с изкуствен интелект не трябва умишлено да имитират характерния глас на дадена знаменитост. Гласът на Sky не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, която използва собствения си естествен тембър на гласа", пише Open AI.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС