Уникален влак стрела за $12 млрд. ще свързва Лас Вегас с Лос Анджелис

Очаква се да превози първите си пътници през 2028 година

28.04.2024 | 14:36 Редактор: Тодор Петров
Уникален влак стрела за $12 млрд. ще свързва Лас Вегас с Лос Анджелис

Изграждат високоскоростна железопътна линия, която ще свързва меката на хазарта Лас Вегас с района на мегаполиса Лос Анджелис. Това ще бъде първият истински влак стрела в САЩ, обяви компанията "Брайтлайн уест", която реализира проекта, оценяван на 12 милиарда долара. 

Очаква се електрическият високоскоростен влак да превози първите си пътници през 2028 година, когато Лос Анджелис ще бъде домакин на Летните олимпийски игри. 

"От десетилетия хората в Америка мечтаят за истинска високоскоростна железопътна линия. Сега това наистина се случва", заяви министърът на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж.

Това стана по време на церемонията за първата копка от изграждането на железопътен терминал в Лас Вегас за влаковете стрела. Съоръжението ще бъде разположено южно от прочутия булевард "Лас Вегас стрип", предаде БТА.

"Брайтлайн уест" планира да изгради железопътна линия с дължина от 351 километра. Тя ще преминава почти изцяло по протежението на междущатската магистрала I-15 и ще свързва Лас Вегас с Ранчо Кукамонга в щата Калифорния. Този град се намира на около 65 километра от централната част на Лос Анджелис и е свързан с мегаполиса чрез експресен влак от типа "Интерсити". 

Снимка: Pixabay