Започна второ производство срещу TikTok, чака се оценка за риска

То ще прецени дали има нарушения при стартирането във Франция и Испания

22.04.2024 | 21:20 Редактор: Беатрис Младжова
Започна второ производство срещу TikTok, чака се оценка за риска

Европейската комисия откри второ официално производство срещу TikTok, за да прецени дали дружеството е нарушило Законодателния акт за цифровите услуги при стартирането му във Франция и Испания. 

Комисията е обезпокоена от факта, че "Програмата за изпълнение на задача и възнаграждение" на TikTok Lite, която позволява на потребителите да печелят точки при изпълнението на определени "задачи" на TikTok — като например гледане на видеоклипове, харесване на съдържание, следване на творци, покани за приятели да се присъединят към TikTok и др., е стартирана без предварителна оценка на свързаните с нея рискове. 

TikTok разполага със срок до 23 април, за да представи на Комисията доклада за оценка на риска, а до 3 май — другата поискана информация. В случай, че TikTok не отговори на искането в рамките на посочените срокове, Комисията може да наложи глоби в размер до 1% от общия годишен доход или световния оборот на доставчика и периодични санкции в размер до 5% от средния дневен доход на доставчика или от годишния световен оборот.

Заради рисковете Комисията наложи временно спиране на програмата за награди TikTok Lite в ЕС в очакване на оценката на нейната безопасност, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС