Tesla изтегля хиляди Cybertruck автомобили заради проблем с педала за газта

Компанията обеща да отстрани неизправностите безплатно

19.04.2024 | 19:22 Редактор: Деси Николова
Tesla изтегля хиляди Cybertruck автомобили заради проблем с педала за газта

Американският производител на електромобили Tesla Inc. стартира сервизна акция, която засяга 3878 пикапа Cybertruck поради опасения за безопасността, съобщава BBC.

Компанията е открила проблем с педала на газта, който може потенциално да бъде блокиран от вътрешната облицовка, което създава риск от катастрофа. BBC наскоро разговаря с източник от концерна, който изрази опасения относно безопасността на педалите на предишни модели на Tesla.

Електрическият пикап на компанията се предлага в САЩ за около 61 хил. долара, като превозното средство дебютира в края на миналата година. Сервизната акция се отнася за пикапи, произведени от ноември 2023 г. до април.

"Заклещен педал на газта може да накара превозното средство да ускори неволно, увеличавайки риска от катастрофа", пише Министерството на транспорта на САЩ във връзка с акцията. Проблемът идва от подложката под педала, която може да се измести, заклещвайки педала между тапицерията.

Tesla ще отстрани проблема безплатно, става ясно от документ, подаден до регулаторите. Компанията отбелязва, че натискането на спирачния педал би трябвало да отмени подадената газ и да накара превозното средство да спре.

Според концерна при сглобяването на пикапите е използван "лубрикант", което означава, че подложката при педала не е залепена правилно. До момента компанията е получила две оплаквания от клиенти относно този проблем.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС