Заслепяването от фаровете предизвиква главоболие при голяма част от шофьорите

Поне 90% от водачите се оплакват, че светлините на съвременните автомобили са дразнещи и опасни

16.04.2024 | 22:31 Редактор: Вяра Димова
Заслепяването от фаровете предизвиква главоболие при голяма част от шофьорите

Всеки, който шофира през нощта, е бил внезапно заслепяван от мощни насрещни фарове. Поне 90% от шофьорите се оплакват, че светлините на съвременните автомобили са особено дразнещи и опасни.

Но справянето с проблема  би могло да направи повече от подобряване на пътната безопасност, предполагат изследователите. Това също ще намали риска от състояния като сърдечно-съдови заболявания и главоболие, особено при шофьори на средна или по-достолепна възраст.

85% от хората зад волана се оплакват, че светлините на колите стават все по-лоши. И нищо чудно, че те са виновни за куп катастрофи. Само в Англия бойката на удари заради заслепяване се оценява на около 280 годишно.

Вина имат въвеждането на по-мощни LED светлини и нарастващата популярност на SUV и други по-високи модели, които светят директно в очите на отсрещния шофьор. Светодиодните лампи също подмамват мозъка да ги види по-ярки отколкото са. Получава се благодарение на възприемащия феномен "контрастна яркост", твърди проучване в "Journal of Passenger Cars — Mechanical Systems".

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: pixabay