Energy of Tomorrow описва енергийните и технологични решения за по-добро бъдеще

Възобновяемите източници на енергия са все по-атрактивни

28.03.2024 | 18:39 Редактор: Искра Ангелова

Енергията на бъдещето и алтернативните начини за добив на енергия, както и предстоящата либерализация на пазара, обедини експерти на една от най-големите специализирани конференции Energy of Tomorrow, организирана от икономическия сайт Investor.bg.

Либерализираният пазар на електроенергия за битовите потребители не би трябвало да повиши цените на тока за крайния потребител, според експерти.

"Потребителят не трябва да се притеснява. Възобновяемата енергия по традиция е най-евтината енергия, която съществува. И ние вече виждаме такива примери в Европа. Примерно испанско-португалският енергиен пазар в последния месец и половина електроенергията е твърдо под 10 евро на мегават час, а в някои дни е близко до нулата", коментира директор в "Стратегическо планиране" в SUNOTEC Group - Александър Захариев.

Частичната либерализация на пазара на енергия в България предстои в началото на юли. Възобновяемите източници на енергия са все по-атрактивни и за бизнеса.

"Все повече се засилва интересът от крайни консуматори и в корпоративния свят към възобновяеми източници на енергия. И все повече интерес има от инвеститори в тази посока. Тук вече срещаме ботълнек в мрежата, която не може да понесе повече капацитет. Бъдещето е доста светло за възобновяемата енергия. Въпросът е с по-бързи темпове да се случват нещата", каза портфолио мениджър в ACT Commodities Иван Велев.

Според енергийния експерт Кристиян Атанасов Европейският съюз трябва да вземе мерки за да подпомогне ВЕИ производителите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.