Портфейли за цифрова идентичност ще получат всички граждани на ЕС до 2026 г.

Те ще имат пълен контрол над личните си данни

26.03.2024 | 16:18 Редактор: Беатрис Младжова
Портфейли за цифрова идентичност ще получат всички граждани на ЕС до 2026 г.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил във вторник нова рамка за европейска цифрова идентичност (eID). Портфейлите за цифрова идентичност трябва да са готови до 2026 г. Това е последното одобрение, което законодателството трябваше да получи, преди да влезе в действие.

С европейската цифрова идентичност гражданите на ЕС ще имат достъп до уникален и сигурен европейски цифров портфейл и ще запазят пълен контрол върху личните си данни, посочва се в съобщение на пресслужбата на Съвета. Тя също така ще дава достъп до обществени услуги онлайн, за да облекчи административната и институционалната тежест върху гражданите.

Съгласно новия закон държавите членки на ЕС ще предложат на гражданите и бизнеса дигитални портфейли, които ще могат да свързват техните национални цифрови идентичности с други лични документи (напр. шофьорска книжка, доказателства за квалификация, банкова сметка) до 2026 г. Гражданите ще могат да доказват самоличността си и да споделят електронни документи от своите дигитални портфейли чрез мобилните си телефони.

От Съвета подчертават, че използването на портфейла ще е доброволно, както и че са включени достатъчно предпазни мерки за избягване на дискриминация срещу всеки, който избере да не го използва. Издаването и използването на портфейла освен това ще е безплатно.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay