Узбекистан ще "произведе" 1 млн. IT специалисти за 10 години

Страната се опитва да си партнира с топ компании

26.03.2024 | 09:01 Редактор: Беатрис Младжова
Узбекистан ще

Войната в Украйна подейства като акселератор на редица бизнес процеси в Централна Азия, защото мнозина руски инвеститори, избягвайки активния им бизнес в Русия, се пренасочиха към държави като Казахстан и Узбекистан. Само за една година бяха открити 1500 логистични и складови компании в Узбекистан, заяви собственикът на Another Point Advisors Любомир Гетов пред Bloomberg TV Bulgaria .

Любопитно за Узбекистан е, че има много сериозна програма за развитие на IT индустрията и се опитват да произведат 1 млн. IT специалисти в страната в рамките на следващите 10 години. Узбекистан е изключително отворена към чуждестранни инвестиции както към Европа, така и към Азия, най-вече към заемане на работна ръка.

Настроенията, които се очакват към емигрантите в Русия от страните Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, са доста мрачни в момента. Таджикистан отдавна е под силно влияние на групировките, които бяха изтласкани от движението талибани, за което първо се смяташе, че е много страшно, но всъщност има далеч по-страшни, изтъкна Гетов.

"Вероятно хората, които са извършили зловещия атентат на концерта в Москва, са с паспорти от Таджикистан, но са били промити мозъци под силното влияние на някоя от крайните групировки в Афганистан", посочи той

По отношение на бизнес равнището Гетов посочи, че Узбекистан се опитва да си партнира с топ компании – т.е., ако една компания е на технологично ниво от 90-те, в момента се стремят директно да прескочат тези 40 години и да влязат в 2040 г. Тепърва върви процес на раздържавяване на финансовия сектор, тъй като голяма част от банките все още са държавни. Във връзка с телекомите обаче, много неща са по-напред отколкото у нас.

"Характерно за страните от региона е, че все още върви трансформация и либерализация на пазара. От друга страна ритейл секторът особено в Узбекистан все още се държи от местни големи вериги, което е много показателно. Тепърва този процес ще върви за окрупняване на пазара и все по-активно навлизане на модерната търговия", добави той.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay