Водка в резервоара на колата? Май не е много добра идея

Можем да постигнем друг ефект, вместо да премахнем конденза в горивото

18.03.2024 | 15:41 Редактор: Вяра Димова
Водка в резервоара на колата? Май не е много добра идея

Чаша водка в резервоара на автомобила: за повечето от вас това вероятно ще прозвучи налудничаво, но всъщност тази практика е сравнително популярна у нас, и направо масова в Русия, откъдето най-вероятно е пренесена на наша територия.

Целта на операцията е проста и разбираема: чрез алкохола във водката да се премахне кондензиралата в резервоара влага. В преходни сезони като сегашния, и при чести резки промени в температурата, количеството на кондензата нараства - някои говорят за до 30 милилитра на ден, а попадането на вода в двигателя не е никак желано.

Дотук звучи логично, но има ли връзка с реалността? Правилният отговор е: отчасти. Стените на резервоара наистина кондензират влага, макар и в далеч по-малки количества от описаните. Тази влага наистина може да се премахне с чист етилов спирт - в съвсем умерено количество. Но става дума за концентриран спирт.

Докато водката е воден разтвор на въпросния спирт и сама съдържа средно 60% вода. Наливането ѝ в резервоара може да доведе до корозия на най-различни елементи от горивната система, и до нарушаване на работата на самия двигател.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС