Заради предизвикателството "френски белег" Италия глоби TikTok

Социалната мрежа трябва да плати €10 млн.

14.03.2024 | 16:33 Редактор: Вяра Димова
Заради предизвикателството

Италианският орган за защита на конкуренцията наложи глоба на TikTok в размер на 10 млн. евро, като заяви, че изключително популярното видео приложение не е успяло да защити в достатъчна степен непълнолетните, предаде АФП.

"Компанията не е успяла да приложи подходящи механизми за наблюдение на съдържанието, публикувано в платформата, особено на това, което може да застраши безопасността на непълнолетни и уязвими лица", се казва в изявление на надзорния орган AGCM.

"Нещо повече, това съдържание системно се предлага отново на потребителите в резултат на алгоритмичното им профилиране, стимулирайки все по-широкото използване на социалната мрежа", добави се в него.

Глобата е наложена на три подразделения на китайската група Bytedance, а именно ирландските TikTok Technology, TikTok Information Technologies UK и TikTok Italy.

Надзорният орган заяви, че TikTok не е спазила изцяло насоките, които е рекламирала, за да увери потребителите, че приложението е "безопасно" пространство.

"Всъщност насоките се прилагат, без да се отчита по подходящ начин специфичната уязвимост на подрастващите, характеризираща се с особени когнитивни механизми, от които произтичат например трудността да се разграничи реалността от измислицата и склонността да се подражава на груповото поведение", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че "потенциално опасно" съдържание се популяризира чрез системата за препоръки на TikTok.

Тя изтъкна "предизвикателството на френския белег", при което децата стискат силно бузите си, за да си създадат синини - явление, обяснено от многобройни уроци в TikTok, което предизвика загриженост в секторите на образованието и здравеопазването.

Снимка: Pixabay