Някои продукти и подобрения по колата могат сериозно да я увредят

Експерти съставиха списък с процедури или продукти, които са опасни за превозното средства

25.02.2024 | 09:37 Редактор: Тодор Петров
Някои продукти и подобрения по колата могат сериозно да я увредят

Много хора обичат да правят различни подобрения по колата си. Сред тях попада дори елементарното измиване на превозното средство. Малцина обаче са наясно, че някои от използваните продукти, за които дават парите си, всъщност могат да повредят автомобила.

За да избегнат подобно неудобство, експерти съставиха списък от такива процедури или продукти, които са опасни за превозното средства.

Абразивни, полиращи и режещи смеси

Ожулванията, драскотините и дребните петна по боята са неизбежна част от притежанието на автомобила. Има много лакове и смеси, за които се твърди, че могат да премахнат щетите и да съживят избледнялата ви боя. Начинът, по който те правят това, е чрез нарязване на горния слой боя и в зависимост от това колко дебела е тя и колко груб е лакът, в крайна сметка може да нанесат повече щети, отколкото ползи. 

Машини за миене под високо налягане

Нищо не радва толкова собственика, колкото почистването на мръсотията от автомобила, като за целта често се използва машина за миене под високо налягане. Някои от тях са много мощни и точно в това е проблемът - високото водно налягане може да увреди боята с течение на времето. Освен това машината вкарва вода между пластмасовите панели, което с течение на времето причинява ръжда.

Допълнителни ауспуси

Повечето съвременни автомобили са оборудвани с ауспуси, които намаляват шума. Тяхната цела е да успокоят всички, освен собственика на превозното средство. Той искат колата му да вдига повече шум и отива в магазина, където си купува нов ауспух, надявайки се, че с него 4-цилиндровият мотор ще звучи като V8.
Нещо, което трябва да имате предвид обаче, е, че някои изпускателни системи за следпродажбено обслужване са склонни към по-висок шум след достигане на определена скорост. Освен това те често пречат на системата за пречистване на вредните емисии.

Аудиосистеми

За щастие, повечето нови автомобили получават напълно прилични аудио-системи още при излизането си от завода. Често обаче и те не се харесват на собственика и първото нещо, което прави след покупката на колата, е да монтира голям усилвател, огромен субуфер и високоговорители.

Преди да го направите, просто се уверете, че вашият акумулатор, електрическа система и кабели могат да издържат на допълнителното натоварване. В противен случай може да взривите скъпи електрически компоненти. 

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay