Учени откриха възрастта на колите, при която те са най-рискови за катастрофи

Автопаркът в България не е сред най-младите

22.02.2024 | 22:41 Редактор: Деси Николова
Учени откриха възрастта на колите, при която те са най-рискови за катастрофи

Проучване на испански учени установи след каква възраст колите стават най-рискови за катастрофи. В Мадрид са притеснени от факта, че автопаркът в страна им е средно на 14,9 г. Логично, колкото по-старо е превозното средство, толкова е по-застрашено. Най-много катастрофи са регистрирани при автомобили на възраст между 11 и 15 години. Това е едно от основните заключения на последното проучване на AECA-ITV. 

Ударите в тази група са довели и до най-много жертви. И то не за първа година. През 2021 г. цели 25 000 превозни средства между 11 и 15 години са участвали в катастрофи. Разбира се, повечето са леки коли.

В Испания се кахърят, че автопаркът им е един от най-старите в Европа. След тях са само Латвия (15 години), Румъния (15,1 години), Чехия (15,6 години), Естония (16,8 години) и Гърция (17 години).  Явно в Мадрид не броят България за държава от този континент, а положението у нас е още по-лошо.

Според данните регистрираните у нас моторни превозни средства наброяват четири милиона към края на миналата година. Според МВР точният им брой е 3 881 594, а над половината от тях са на повече от две десетилетия. Средната възраст е около 20 години. И разбира се, това е причина за голяма част от катастрофите и жертвите.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay