Китай диша във врата на САЩ за тоталното господство при подводниците

Плавателните съдове все по-често са оборудвани с балистични ракети, които могат да поразят цели дълбоко в САЩ

18.02.2024 | 21:42 Редактор: Елеонора Танева
Китай диша във врата на САЩ за тоталното господство при подводниците

В началото на миналата година Китай пусна на плаване ядрена атакуваща подводница с помпено-реактивна система за задвижване вместо витло, показват сателитни изображения. Това беше първият път, когато технология за намаляване на шума, използвана в най-новите американски подводници, беше видяна на китайска подводница.

В същото време западната част на Тихия океан става все по-коварна за американските подводници. Пекин изгради или почти завърши няколко подводни сензорни мрежи, известни като "Великата подводна стена“ в Южнокитайско море и други региони около китайския бряг. Мрежите му дават много по-добра способност да открива вражески подводници, според китайски военни и академични текстове, пише пише The Wall Street Journal..

Народноосвободителната армия (PLA), както е известна китайската армия, става все по-добра в намирането на вражески подводници, като добавя патрулни самолети и хеликоптери, които улавят сонарна информация от шамандури в морето. По-голямата част от военноморските сили на Китай вече имат способността да разполагат подводни устройства за слушане, наречени хидрофони, върху кабели, теглени от кораби или подводници.

През август Китай проведе учение за лов на подводници, продължило повече от 40 часа в Южнокитайско море, включващо десетки патрулни противоподводни самолети Y-8. Няколко седмици по-рано военноморските сили на Китай и Русия проведоха съвместно учение за борба с подводници в Берингово море, край бреговете на Аляска.

Развитието означава, че ерата на неоспоримо господство на САЩ в моретата около Китай завършва.

През последните години Китай също бързо разшири надводния си флот. Сега той надхвърля флота на САЩ по брой кораби, въпреки че корабите на Китай като цяло са по-малки и по-малко сложни. В отговор по-голям процент от американския флот е разположен в Тихия океан, включително някои от най-модерните кораби и самолети на САЩ.

Индикация за нарастващите залози в противодействието на китайския подводен флот дойде през март, когато генерал Антъни Котън, ръководител на Стратегическото командване на САЩ, каза по време на изслушване в Конгреса, че Китай е разположил нови ракети на своите подводници с балистични ракети, които могат да поразят цели дълбоко в САЩ, без да напускат близостта на бреговете на Китай.

Проследяването на тези китайски подводници е една от основните роли на ВМС на САЩ и техните атакуващи подводници в Азиатско-тихоокеанския регион.

Четете повече в bloombergtv.bg