Войната в Украйна засегна производството на Ferrari, Porsche и Lamborghini

Тези марки получаваха части от страната

12.02.2024 | 11:37 Редактор: Вяра Димова
Войната в Украйна засегна производството на Ferrari, Porsche и Lamborghini

Войната в Украйна започна преди 2 години, но продължава да създава сериозни проблеми на автомобилните компании в Европа. При това не става въпрос само за масови производители, но и за марки от висок клас.

Много от частите за BMW, Porsche, Ferrari, Lamborghini и други се произвеждат в Украйна - от кабели и снопове до сложна електроника и части на каросериите. Това се случваше до 24 февруари 2022 г., но сега вече нещата са сериозно променени, тъй като голяма част от персонала вече е съкратен.

Не се знае със сигурност за какъв брой служители става въпрос, но поради инвазията на Русия, висококвалифициран персонал остава без работа. Освен това тези служители получаваха доста прилични заплати, защото почти всички тези предприятия са с чуждестранни инвестиции.

Според Ernst & Young през 2021 г. в Украйна са работили 22 световни и регионални производители в областта на автомобилните части. В тези предприятия са разкрити около 60 000 работни места, а общият брой на инвестициите в сектора е около 800 млн. евро.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС