Колата ни вдига шум? Ето какви може да са причините

Шумът от вентилацията и климатика е нормален за автомобила

08.02.2024 | 22:46 Редактор: Деси Николова
Колата ни вдига шум? Ето какви може да са причините

Един автомобил не само може да вдига шум, той просто трябва да го прави. Факт е, че много шофьори се притесняват от това, но има звуци, които не бива да ги стряскат, категорични са експерти.

На всички е ясно, че една кола не може да се движи напълно безшумно. Звукът от гумите по пътя по време на шофиране, например, е нормален и невинаги трябва да бъде причина за безпокойство. Нивото на шума, което гумите издават при шофиране, зависи от редица фактори - тип на гума, пътна настилка, скорост и др.

Второ, шумът от вентилацията и климатика също е нормален за автомобила. Нивото на този тип шум може да бъде различно и да варира в зависимост от настройките и интензивността на използване на вентилационните системи. И трето - амортисьорите и окачването произвеждат безопасни звуци. Това може да бъде например леко скърцане или почукване при движение по неравна повърхност и е свързано с работата на тези важни детайли от автомобила.

Автомобилният двигател може да издава звуци, които не винаги показват повреда. По-специално, някои щракащи или тихи шумове от двигателя често са звуци от работещи негови компоненти - задвижващи ремъци, помпи и т.н.

Във всички горепосочени случаи е важно да се направите следната уговорка: шофьорът трябва да започне да се притеснява и да провери колата за неизправности, ако шумовете са придружени от други странни и необичайни звуци, а също и ако някои системи започнат да работят неизправно. В такива случаи експертите препоръчват незабавно посещение в сервиз, където да бъде направена диагностика на автомобила за евентуални повреди и дефекти.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay