Паднал акумулатор, замръзнали чистачки - 5 проблема с колата през зимата и как да ги оправим

Стартерът едва се върти - маслото се е сгъстило от студа, знаем какво да направим

03.01.2024 | 17:26 Редактор: Деси Николова
Паднал акумулатор, замръзнали чистачки - 5 проблема с колата през зимата и как да ги оправим

През лятото шофьорите напълно забравят за тези проблеми, но щом дойде зимния период и започнат температурните промени, от тях няма как да се избяга. Затова и човек трябва да бъде подготвен, поне психически, че подобно нещо ще му се случи в студеното време. А също така и да знае какво трябва да направи в подобна ситуация.

Паднал акумулатор

Основният виновник за проблемите през зимата е хроничното (при много автомобили) недозареждане на акумулатора. Ако дългите извънградски пътувания не предизвикват особено безпокойство, тогава движението в задръствания в града с включени консуматори на енергия, както и кратките пътувания, се превръщат в истинско предизвикателство за батерията. Тук вариантите са два - акумулаторът или трябва да се зарежда често, или просто да бъде заменен с нов.

Стартерът едва се върти - маслото се е сгъстило от студа

Всеки шофьор е наясно, че ниското ниво на маслото е опасно. В студеното време комбинацията от околна температура и вискозитет на маслото може да доведе до положението, при което веднага след стартиране цялото масло ще бъде изпомпано в горната част на двигателя и няма да има време да се върне обратно в картера. Този проблем се решава чрез смяна на маслото на "зимно" - да речем 0W-XX или поне 5W-XX.

Стъклото и чистачките са замръзнали

Леденото стъкло не може официално да се класифицира като неизправност, но няма как автомобилът да се движи с него. В такива случаи ледът трябва да бъде отстранен с подходящия инструмент, като понякога това може да стане, след като салонът загрее. Същото се отнася и за чистачките, като вдигането им (при някои съвременни коли то е невъзможно) също може да бъде опасно, тъй като уврежда пружината. И в никакъв случай не изливайте вряла вода върху леденото стъкло.

Замръзнали врати

Опитайте се да отворите други врати, докато леко ги натискате отвън, опитвайки се да разчупите леда. Имайте предвид, че и тук горещата вода може да утежни проблема - ако навън е много студено и не можете да отворите вратата веднага, заледяването скоро само ще влоши ситуацията.

Замръзнало гориво

Това се отнася за дизеловото гориво, което при минусови температури започва да губи свойствата си. Повечето вериги бензиностанции, които държат на реномето си, слагат добавки в дизела през зимата, така че проблемът да бъде избегнат. Има обаче шофьори, които са готови да рискуват, само за да спестят пари. Те сипват гориво със съмнително качество, а последствията от това могат да бъдат катастрофални.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay