Как да избегнем запотяването на прозорците в колата

Те се замъгляват, защото влажният, топъл въздух кондензира върху студеното стъкло

18.12.2023 | 14:55 Редактор: Деси Николова
Как да избегнем запотяването на прозорците в колата

Прозорците се запотяват, защото влажният и топъл въздух кондензира върху студеното стъкло. Най-добрият начин да се противодейства на това е чрез топлина, защото топлият въздух може да абсорбира повече влага от студения. Следователно, отоплението трябва да бъде включено и духалката да е насочена към предното стъкло.

Много от съвременните автомобили имат автоматичен климатроник. Тук няма нужда да настройвате температурата до най-високата възможна стойност. От една страна, това не загрява по-бързо автомобила, от друга страна, можете да започнете да се потите след кратко време и да изключите отоплението отново. След това играта започва отначало.

Като общо правило експертите от ADAC съветват нагревателят и вентилаторът винаги да са включени на умерена температура (около 22 градуса) през зимата и поне част от въздушния поток винаги да се насочва към предните и страничните стъкла.

Освен това климатикът не трябва да се изпраща в зимна ваканция, тоест да не се използва през този сезон. Това е така, защото той също помага за изсушаване на въздуха. Ако прозорците са силно замъглени, те могат да се подсушат и с чиста кърпа или гъба. Важно е това да се прави само когато автомобилът е неподвижен и при никакви обстоятелства по време на шофиране.

Други съвети за избягване на замъгляване:

Чистите прозорци се запотяват по-малко

Стъклените повърхности трябва да се почистват редовно отвътре с препарат за почистване на стъкла.

Внасяйте по-малко влага в колата

Снегът трябва да се изтръсква от дрехите и обувките, преди да влезете в салона, а мокрите дрехи не трябва да се оставят в колата за дълго време.

Проверявайте редовно уплътненията

Уплътненията на вратите са предназначени да предпазват влагата от вътрешността на автомобила. Дори малък дефект е достатъчен, за да проникне влага.

Прочетете останалите съвети в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels