Да вярваме ли на очите си в мрежата: "Дръжте пръста си над това съобщение, копирайте"

Facebook беше задължен да предложи на всички граждани на ЕС опция да заплатят абонамент

10.12.2023 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева

Много българи се доверяват на непроверено съдържание и фалшиви публикации в социалните мрежи, констатират експерти. Само преди месец стотици препубликуваха подобен фалшив текст в личния си профил във Facebook, с който се обявяват срещу платена версия на социалната мрежа.

"И аз тръгвам! Така, че сега го правят, току-що съобщиха по новините на Канал 4. Facebook таксува всички потребитеили от понеделник. Можете да напраlите изключение. Дръжте пръста си над това съобщение и го копирайте. Не може да се сподели. И аз не давам разрешение на Facebook да таксува 4,99 долара на месец от моя акаунт." С този статус милиони българи в мрежата благодариха на прависта Ники Фрилинг, че с публикуването на текста, написан от него, успяха да опазят профила си безплатен и си гарантираха, че никой няма да има достъп до скъпите им семейни снимки.  

Съобщението предизвика широк отзвук и забавни коментари в мрежата - от ритуали с кипване на смилянски боб до изготвяне на Facebook карта на Балканите.

Какво всъщност се е случило в Meta, обясняват експертите.

"Преди няколко месеца ЕС наложи закон, с който тези промени влязоха в сила. Facebook беше задължен да предложи на всички граждани на ЕС опция да заплатят абонамент, с който да не виждат реклами или пък опция да продължат да ползват услугите на Фейсбук с платени реклами", уточни собственикът на дигитална маркетингова агенция Йордан Романов.

Той е категоричен, че поставянето на такива текстове не влияе на алгоритмите.

"Абсолютно няма смисъл от такива неща. Няма от какво да се притесняват. Всичко е прозрачно и в случая може да се доверим изцяло на социалната мрежа, поне за момента", призова експертът.

За нас остава да преценяваме доколко можем да се предоверяваме на публикациите, които виждаме в мрежата и кога е моментът, в който да проверим дали не става въпрос за фалшиви новини.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: pixabay