fallback

Alibaba ще инвестира още в Индия: Ма

27.11.2014 | 10:24

Най-богатият човек в Китай, Джак Ма съобщи, че планира да инвестира още в Индия и че смята, че интернет може да промени бъдещето на страната.

Компанията на Ма Alibaba контролира 80% от електронната търговия в Китай. В Ню Делхи милиардерът не посочи цифри, но обеща:

"Ще инвестираме повече в Индия, ще работим с индийските предприемачи и технологични компании"

Ма каза още, че базираната в Хандоу Alibaba вече има редица малки индийски компании, които продават през неговата платформа подправки, шоколад, чай и др. на над 400 000 китайски потребители.

Той очаква още индийски стоки да се продават на китайската му платформа.,

"Джак Ма се нуждае от Индия също както Индия се нуждае от него": Quartz India

Според Economic Times в делегацията заедно с Ма има още 99 бизнес лидери.

Alibaba вече има малко присъствие на индийския пазар с B2B стартъп, основан през 2010, но анализаторите очакват да се разшири на пазара вероятно чрез Snapdeal.

Японската SoftBank, най-големият акционер в Alibaba с една трета от компанията стана през октомври най-големият самостоятелен инвеститор в индийската компания на онлайн търговия.

Тя наля 627 млн долара в Snapdeal, което показва, че "индийската версия" се разраства експлозивно на бързо развиващия се е-пазар в Индия.

Местната индийска преса говори за среща между Кунал Бал, 30-годишния съосновател на Snapdeal и Ма, но Snapdeal опроверга информацията.

48-часовото посещение на Ма в Индия се провежда след като в страната вече бяха представителите на други световни интернет гиганти като Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon.

Amazon, който има пазарен модел в Индия и Alibaba, която ползва услуги в Индия са в ожесточена конкуренция.

 

 

Коментар от Мумбай на Сунанда Джайсилан, Блумбърг за посещението на председателя на Alibaba Group Джак Ма в Индия.

Още по темата

Глобалните интернет гиганти като Джеф Безос, Марк Зукърбърг вече дойдоха в Индия.

Въпрос на време беше да се появи и Джак Ма.

Това е първото му посещение в страната след IPO-то.

Новината е много добра за индийските компании за електронна търговия.

Джак Ма е с китайската делегация, в която са включени и други бизнес лидери. Присъствието му говори за намерение да инвестира в Индия.

Индия според него е вторият най-голям аутсорс център за Alibaba извън Китай - това говори за значението на тази страна.

Alibaba явно преработва някои от съществуващите технологични платформи, така че да работят по-добре за индийските компании и техните бизнес модели.

В реч вчера Ма каза, че Alibaba може да наеме още софтуеристи от Индия.

Детайлите на посещението на Джак Ма се пазят в тайна.

Но има съобщения, че се е видял с няколко индийски предприемачи, особено от е-търговията, сред които и Snapdeal, която е една от най-големите онлайн компании в страната. SoftBank е инвеститор в Alibaba и в Snapdeal.

Говори се, че китайската компания обмисля инвестиция в индийския гигант на е-търговия, който ще й помогне по-лесно да влезе в Индия.

fallback
Още от Техно
fallback