Кибератаките - агресивен бизнес модел за набавяне на доходи

"Към настоящия момент участват много организирани групи", заяви Светлин Лазаров

05.10.2023 | 15:51 Редактор: Толя Стоянова
Кибератаките - агресивен бизнес модел за набавяне на доходи

Хакерските атаки трайно стъпват в киберпространството и са един агресивен бизнес модел за набавяне на доходи. Новото при хакерските атаки е, че вече започват да участват и български граждани, независимо дали живеят на територията на България, или извън страната. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria ръководителят на отдел "Дигитални анализи и киберразузнаване" към дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП Светлин Лазаров.

"Когато има обаждане по телефона и то е на чист български език, се печели доверието на гражданите и се създава илюзия, че отсреща не стои измамник. При имейл фишинга се наблюдава същата тенденция - писмата се изписват на чист, граматически правилен български език, което означава, че някой пише тези мейли", обясни той.

"Все по-добре се копират и логата на банките, като това е задължително във фишинга, за да се спечели изцяло доверието на жертвата, че наистина полученият фишинг е от легитимен източник", добави Лазаров. 

"Към настоящия момент участват много организирани групи, като всеки е специализиран в даден сегмент. Едната група прави много добър фишинг, другата прави много добър социален инженеринг, а трета - да намери финансови мулета, чрез които да изперат откраднатите пари. Четвъртата група пък обединява всички тези групи и прави контакт между тях. Това е много организирана структура с агресивен бизнес модел, в който участват много хора", коментира експертът. 

"Българите, които се привличат да участват в тези схеми, много често изобщо не подозират, че са част от престъпна група", каза Лазаров.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Рexels