САЩ съдят Amazon, искат онлайн търговецът да продаде активи

Делото беше очаквано след години на жалби

27.09.2023 | 10:55 Редактор: Толя Стоянова
САЩ съдят Amazon, искат онлайн търговецът да продаде активи

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) заведе дългоочаквано антимонополно дело срещу Amazon.com и поиска от съда да обмисли принуждаването на онлайн търговеца на дребно да продаде активи, тъй като правителството обвинява технологичния гигант в монополизиране на най-доходоносните части от интернет.

FTC обвини Amazon - компания, която се ражда в гараж през 1994 г. и днес е с пазарна капитализация от 1,3 трлн. долара, че се бори с усилията на продавачите на нейния онлайн пазар да предлагат продукти по-евтино на други платформи. Amazon принуждава продавачите да използват нейните складове и услуги за доставка, увеличавайки разходите за потребителите и продавачите, казва FTC.

Amazon е монополист и злоупотребява с правомощията си, посочва Федералната търговска комисия, цитирайки думите на един от търговците: "Няма къде другаде да отидем и Amazon го знае".

Делото беше очаквано след години на жалби, че Amazon.com и други технологични гиганти злоупотребяват с господството си в търсенето, социалните мрежи и онлайн търговията, за да завземат най-печелившите части на интернет, предаде "Ройтерс".

Необходимостта от предприемане на действия срещу Big Tech е една от малкото идеи, по които демократите и републиканците имат съгласие, а лидерът на FTC е особено загрижен за това колко мощна е Amazon.

Делото, към което се присъединиха 17 главни прокурори, следва четиригодишно разследване и федерални дела, заведени срещу Google на Alphabet и Facebook на Meta Platforms.

FTC заяви, че иска от съда да издаде постоянна забрана, нареждаща на Amazon да прекрати незаконното си поведение. Делото е заведено във федералния съд в Сиатъл, където е базирана Amazon.

"Оставена без контрол, Amazon ще продължи незаконното си поведение, за да запази монополната си власт", посочва FTC в жалбата си, с която поиска от съда "да сложи край на незаконния курс на поведение на Amazon, да сложи край на монополния контрол на Amazon, да откаже на Amazon възможността да бере плодовете от своите незаконни практики и да се върне към загърбеното обещание за конкуренция".

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС