Извънредна ситуация в Космоса с руската сонда "Луна-25"

Не е извършена маневра с определените параметри

19.08.2023 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева
Извънредна ситуация в Космоса с руската сонда

Извънредна ситуация е регистрирана по време на маневра, предшестваща кацането на Луната на руската сонда "Луна-25", предадоха световните агенции, като се позоваха на руската космическа агенция Роскосмос. 

"В 14:10 г. московско време беше подаден сигнал или така наречения импулс за преминаване на сондата в предпускова орбита. В хода на операцията на борда на автоматичната станция възникна необичайна ситуация, която не позволи извършването на маневрата с определените параметри", се казва в съобщението на "Роскосмос", цитирано от БТА. 

Ракетата-носител "Союз-2.1б" със сондата "Луна-25" бе изстреляна от космодрума "Восточний" на 11 август. На 12 и 14 август апаратът извърши две корекции на траектории. В сряда, на 16 август, автоматичната станция влезе на окололунна орбита.

В изявлението си "Роскосмос" не посочва дали инцидентът, за който съобщава днес, ще забави кацането на Луната на сондата, предвидено да се случи в понеделник, отбелязва Франс прес. Сондата би трябвало да кацне северно от кратера "Богуславски" на южния полюс на Луната.

През юни ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов призна пред президента на Русия Владимир Путин, че мисията "Луна-25" е рискова и определи вероятността за успех на 70%.

Мисията е предназначена да даде нов тласък на руския космически сектор, който изпитва трудности от години заради проблеми с финансирането и корупционни скандали. Сега отрасълът е изолиран и заради руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

Путин обеща, че руската космическа програма ще продължи да се развива въпреки трудностите в сектора и посочи като пример изпращането от СССР на първия човек в космоса през 1961 г.

Снимка: БГНЕС