Луксозни марки автомобили спряха достъпа до софтуера си в Русия

Без него не може да бъде сменена крушката на изгорял фар, коментират експерти

18.08.2023 | 12:15 Редактор: Юлиан Христов
Луксозни марки автомобили спряха достъпа до софтуера си в Русия

Руските собственици на автомобили от марките BMW и Mercedes-Benz са изправени пред сериозни правни рискове, след като местните дилъри останаха без връзка със софтуера на двете компании.

Германските производители напуснаха руския пазар още през миналата година, а сега напълно лишиха дилърите от лицензиран софтуер. Юристи в Русия очакват, че това ще доведе до върна от съдебни дела, които собствениците на автомобили от двете марки ще заведат в близко бъдеще.

"Натъпканите с електроника коли ще се превърнат буквално в "тикви", защото дори най-елементарен ремонт - като смяна на фар, например, не може да бъде извършен без свързване с електронния мозък", категорични са експерти, цитирани от изданието Aif.

Според тях за руските собственици на по-нови автомобили на Mercedes и BMW тепърва ще настъпят тежки времена. В случая обаче те са заложници на случващото се, тъй като нито един от законите в Русия не може да им осигури правна защита.

След въвеждането на санкции срещу Русия заради нападението над Украйна, все повече нови автомобили бяха продадени в страната като употребявани. Това обаче води до отпадане на гаранцията и купувачите няма какво да направят. А без достъп до софтуера няма как правилно да бъде обслужвана скъпа кола.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg.

Снимка: Pixabay