3 ползи от обезвреждането на опасните отпадъци

Преработката на опасния боклук е начин за неутрализиране на вредите, които той нанася върху природата и човека

14.08.2023 | 11:36 Редактор: Тодор Петров
3 ползи от обезвреждането на опасните отпадъци

В своето ежедневие съвременният човек изхвърля огромни количества отпадъци, сред които има и такива, които крият риск за околната среда и човека. Това са т.н. опасни отпадъци, които подлежат на специален режим на събиране, транспортиране, съхранение и преработка.

Рециклирането и последващото оползотворяване на опасни отпадъци е начин за справяне с един от глобалните проблеми на нашето съвремие, а именно преодоляване на кризата с огромните количества боклуци. От една страна преработката на отпадъците подпомага екологичното равновесие на планетата, а от друга носи  икономически ползи за световното стопанство с пестенето на природни ресурси. Една част от рециклираната смет се влага в нови производство.

За да е оптимална преработката на боклука, значение има как той се изхвърля. Масова е практиката в развитите страни битовите отпадъци да се разделят по вид в отделни контейнери. Например, има съдове за  пластмасови изделия, хартия, стъкло, батерии или друг вид отпадък.

Видове опасни отпадъци

Старите дрехи и обувки също се изхвърлят в специални контейнери. По този начин се улеснява подготовката за последващата обработка на вече ненужните вещи и предмети, без те да се изхабяват допълнително от досега си едни с други. Благодарение на модерните технологии все повече боклуци подлежат на рециклиране.

 

Най-общо те се разделят на следните големи групи:

  • Отпадъци от бита на човека;
  • Отпадъци от производството: промишлеността е основният източник на този вид боклук;
  • Строителни отпадъци: на  всяка строителна площадка остават такива отпадъци по време и след завършването на строителните обекти.

Отпадъците от всяка от изброените групи могат да се класифицират като опасни, ако по някакъв начин застрашават околната среда или живота на хората заради опасните си свойства. Класификацията им е предмет на строга международна регулация.

Опасни отпадъци се генерират от:

  • Земеделието при обработката на посевите с пестициди;
  • Хранителната промишленост при почистването и измиването на продуктите;
  • В текстилната промишленост  при багренето и последващата обработка на тъканите;
  • В дървообработването  - при производството на дървесни плоскост, в които се използват смоли, лепила и пр.;
  • В химическата промишленост при процеси от органичен и неорганичен характер,  при който се отделят киселини, соли, сяра, продукти от битовата химия, козметиката и пр.
  • В енергетиката – от дейността на атомните и електрическите централи;
  • От миннодобивната промишленост – при  добива на уранови и други видове опасни изкопаеми;
  • В металургията – при производството и преработката на различните видове черни и цветни метали.

Могат да се изброят още редица производства и процеси, които са източник на опасни отпадъци като фотоматериали, акумулаторни батерии, отработени моторни масла и пр.

Всички те трябва да бъдат събрани, сортирани и съхранени по надлежния ред, преди да отидат за рециклиране или обезвреждане и унищожение. Най-полезно за опазването на околната среда е рециклирането. За съжаление обаче не всички опасни материали си кореспондират с него. В управлението на обезвреждането  опасните отпадъци обаче могат да се открият и редица ползи за природата и човека.

Ето трите най-важни ползи от обезвреждането на опасните отпадъци:

1. Запазване на екологичното равновесие

Попадането на токсични вещества в почвите замърсява директно подпочвените води, което директно вреди на хората и животните. Причината е, че се отравя продукцията, която хората отглеждат за своята прехрана.

Рециклирането на опасните материали предотвратява подобни рискове. Това автоматично влияе на опазването на планетата чиста, за да се съхранят застрашените от  изчезване биологични видове, а и да не се вреди върху качеството на живот на населението.

2. Пестят се природните богатства

Световната икономиката се нуждае от природни запаси, но земните богатства не са неизчерпаеми. Колкото повече продукти могат да се вложат в ново производство, толкова по-големи са икономиите.

Например всички онези съставки в батериите, които са рискови за природата, може след рециклиране да се трансформират в суровина за целите на промишлеността. По този начин се захранва производствения цикъл и се постига балансирано използване на природните ресурси.

3. Енергийни икономии

Рециклирането на опасните отпадъци носи икономически ползи, тъй като преработването на остарелите продукти е много по-енергийно спестяващо, отколкото производството на чисто нови. От една страна по този начин се спестява енергийната консумация, а от друга страна се преодолява отделянето на парникови емисии, което е свързано с работата на фабриките.  А е доказано, че те имат негативно влияние върху природните процеси и водят до глобално затопляне и промяна в климата на Земята.

Все повече фирми, занимаващи се рециклиране и преработка, обръщат специално внимание на опасните отпадъци. Лидерът в рециклиращата промишленост в нашата страна Норд Холдинг е изградил цялостна система за управление на обезвреждането на опасни материали. Как работи тя можете да видите на сайта opasnite.bg.