Електромобилите в Китай вече са по-евтини и по-достъпни от бензиновите коли

Седем от 10-те най-продавани автомобили в страната са електрически

09.08.2023 | 13:02 Редактор: Юлиан Христов
Електромобилите в Китай вече са по-евтини и по-достъпни от бензиновите коли

Седем от десетте най-продавани коли в Китай през юни идват с щепсел. Кросоувърът SUV на Tesla Model Y изпревари всички конкуренти от февруари, докато хечбекът Dolphin на BYD Co. вече изпревари утвърдените конкуренти само месеци след началото на доставките.

Това се случи на фона на ценова война, подклаждана от Tesla - толкова жестока, че правителството миналия месец накара автомобилните производители да подпишат пакт, обещавайки да се конкурират честно и да се въздържат от "ненормално ценообразуване". 

Продажбите на автомобили през първото полугодие в Китай все още не са достигнали нивото от 11,8 милиона, постигнато през 2018 г. Официалната мярка за потребителското доверие остава на ниски нива, невиждани от 90-те години на миналия век, след рязък спад на фона на блокирането заради Ковид-19 миналата година.

Свиващият се внос през юли е улика за това колко тежко остава търсенето в цялата икономика. В отчаянието си да изчистят запасите, производителите намалиха цените. Някои от най-големите отстъпки са за автомобили с бензинов двигател.

След цялата суматоха най-забележителната трансформация е промяната в конкурентната позиция на електрическите превозни средства. Model 3 на Tesla, който преди се продаваше на дребно на два пъти по-висока цена от сравними премиум седани от среден размер като BMW AG 3 Series, сега е по-достъпната опция. Dolphin на BYD също идва с около 5 000 юана ($693) по-евтино от сравним компактен седан като местния вариант Jetta на Volkswagen AG, Sagitar за 125 000 юана.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay