Електрическите тротинетки може да бъдат опасни

Основният проблем е избухването на батериите

29.07.2023 | 11:19 Редактор: Михаела Кирилова
Електрическите тротинетки може да бъдат опасни

Много популярните напоследък електрически скутери застрашават не само живота на хората, но и прехода към електрическа мобилност. До този извод стигнаха американски експерти, които посочиха и основния проблем на тези превозни средства - литиево-йонните им батерии.

В един от най-големите градове на планетата - Ню Йорк, само за първите 6 месеца на годината има 13 смърти случая, причинени от избухване на батерия на електрическа тротинетка. Това вече е над два пъти повече от смъртните случаи (шест), отчетени през цялата 2022 г.

Самите пожари, причинени от тези батерии, са уникални. Вместо бавно тлеене след запалване, което нараства за няколко минути, нещата се развиват много бързо и за по-малко от 60 секунди се стига до експлозия. Така хората наоколо нямат почти никакво време за реакция.

Последният такъв случай е в магазин за електрически велосипеди, където избухва пожар, а последвалият го взрив убива четирима души, намиращи се в апартамент над магазина. Разследването показва, че собственикът е нарушил повечето правила относно броя на устройство, тяхното съхраняване и начина, по който се зареждани.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels