BMW ще започне серийно производство на уникални коли-хамелеони

Промените се отнасят не само за екстериора, но и за интериора на автомобилите

11.07.2023 | 14:54 Редактор: Тодор Петров
BMW ще започне серийно производство на уникални коли-хамелеони

BMW е готов да започне серийно производство на автомобили, които променят цвета на купето си. Това става ясно от базата данни на Световната организация за интелектуална собственост, където бяха открити два патента на баварската марка. 

Те позволяват производството на коли-хамелеони, при които цветът може да се коригира незабавно, без да се използва боя. Това се отнася не само за екстериора, но и за интериора на превозните средства. За него ще бъде използвано иновативното фолио, което може да бъде залепено върху всяка триизмерна повърхност.

Първият патент разкрива характеристиките на декоративен филм, който представлява "умно" стъкло с милиони микроскопични капсули, не по-дебели от човешки косъм. Тези капсули могат да бъдат бели или черни, или в други или други комбинации по избор на клиента. 

По време на електрическа стимулация частици от определен цвят ще се съберат върху повърхността на филма, боядисвайки тялото в желания нюанс. Собственикът на автомобила ще трябва само да използва превключвателя.

Четете повече по темата в automedia.investor.bg