Фалшиви акаунти във Facebook, управлявани от Китай, "еволюират"

Развива се цяла нова гама от тактики, посочва разследване

11.07.2023 | 10:07 Редактор: Вяра Димова
Фалшиви акаунти във Facebook, управлявани от Китай,

Мрежите от фалшиви акаунти във Facebook, управлявани от Китай, "еволюират" и възприемат нови тактики в стремежа си да сеят раздор в чужбина, съобщи платформата пред австралийските законодатели. Пред разследването на Сената за чуждестранна намеса служители на компанията майка Meta заявиха, че през последните седем месеца се забелязва "промяна в тактиката" на базираните в Китай мрежи, предаде АФП.

Говорителят на Meta Джош Мачин заяви, че координирани мрежи от китайски акаунти във Facebook все по-често се опитват да влияят на общественото мнение, като се насочват към журналисти, благотворителни организации и фирми за връзки с обществеността.

"Виждаме, че се развива цяла нова гама от тактики", каза Мачин пред разследването.

Meta наскоро премахна десетки акаунти във Facebook, принадлежащи на базирана в Китай мрежа, която провежда координирана кампания за дезинформация в Европа. Мрежата е споделяла подстрекателско съдържание, атакуващо мигранти и ЛГБТ активисти. Освен това е създала подставена медийна компания, наемала е писатели на свободна практика и се е опитвала да вербува протестиращи, заяви Meta през май.

Законодателите проверяват компаниите за социални мрежи, тъй като Австралия увеличава усилията си за откриване и елиминиране на заплахи от чуждестранна намеса, като например намеса в избори. Правителството заяви, че шпионажът и чуждестранната намеса са "основният проблем за сигурността, пред който е изправена Австралия", пише БГНЕС.

Директорът по политиките на Meta за Австралия и Нова Зеландия Миа Гарлик заяви, че платформата ще въведе набор от мерки за борба с дезинформацията в навечерието на референдума.

Снимка: pixabay