Дебют с водещи музиканти: Робот дирижира оркестър в Южна Корея (+ВИДЕО)

Това е първият подобен опит в страната

03.07.2023 | 18:03 Редактор: Михаела Димитрова

Робот зае диригентското място в Сеул в петък вечерта, за да ръководи изпълнение на националния оркестър на Южна Корея. Това е първият подобен опит в страната, информира Си Ен Ен.

Робот, който има две ръце, е проектиран от корейския Институт по индустриални технологии. Той направи своя дебют заедно с водещи музиканти от националния оркестър на страната.

Двуръкият хуманоид е снабден с лице. Той първо се поклони на публиката и започна да дирижира, за да контролира темпото на живата музика.

"Движенията на диригента са много детайлни. Роботът успя да представи толкова детайлни движения много по-добре, отколкото си представях", сподели диригентът Чой Со-Йеул, който наблюдаваше изпълнение.

Въпреки това експерти намериха слабост на робота - той не можел да слуша. Макар движенията на робота да били точни, им липсвал "дух" - способността да поддържаш оркестъра готов за промени, което е от съществено значение за изпълнение.

Хуманоидният робот ръководи три от петте произведения, като едно от тях било изпълнено съвместно с Чой.

"Това беше рецитал, който показа, че (роботи и хора) могат да съществуват съвместно и да се допълват взаимно, вместо един да замества другия", коментира диригентът след концерта.

Снимка: Pixabay