Какво да правим, ако светне индикатор "check engine" след зареждане на гориво?

Неподходящият бензин трябва да бъде източен

01.06.2023 | 20:08 Редактор: Михаела Димитрова
Какво да правим, ако светне индикатор

Понякога веднага след сипване на бензин на таблото пред водача светва предупредителната лампа "check engine". И причината за това е именно зареденото току-що прясно гориво.

Факт е, че дори на бензиностанции от голяма и известна верига, особено ако тя е отдалечена от голямо населено място, човек да попадне на гориво със съмнителен произход. Основното оплакване е, че октановото число не е достатъчно високо за двигателите на съвременните автомобили. Това е особено опасно, ако сте налели голямо количество ново гориво, а старото е съвсем малко.

Повечето съвременни двигатели са проектирани да работят с бензин с определено октаново число – най-вече A-95, и те веднага ще реагират, ако новото гориво не отговаря на този стандарт. Съответно, ще се активира предупреждението "check engine", което стряска почти всеки шофьор зад волана.

В случая неподходящият бензин трябва да бъде източен и заменен с нормален, но това няма как да стане в полеви условия. Викането на "Пътна помощ", за да ви изтегли до сервиз е вариант, но то може да отнеме доста време, а освен това е и доста скъпо. Затова и решението е самостоятелно повишаване на октановото число на горивото. Това ще ви позволи да стигнете до "цивилизацията" без външна помощ, като едновременно с това не съсипете двигателя на колата си.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay