Пробив за милиарди евро: В Нидерландия разследват масово изтичане на данни от Tesla

При подобно нарушение компанията може да бъде глобена с до 4% от годишните си продажби

26.05.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова
Пробив за милиарди евро: В Нидерландия разследват масово изтичане на данни от Tesla

Службата за защита на данните в Нидерландия заяви, че има възможни нарушения при защита данните на Tesla, но е твърде рано за допълнителен коментар.

Германският делови всекидневник Handelsblatt съобщи, че компанията на Илън Мъск не е успяла да защити адекватно данните от клиенти, служители и бизнес партньори. В публикацията се говори за 100 гигабайта поверителни данни, изтекли от фирмата.

Handelsblatt информира, че Tesla е уведомила нидерландските власти за нарушението. Tesla не беше открита за коментар относно репортажа на Handelsblatt, в който се казва, че клиентските данни могат да бъдат намерени "в изобилие" в пакет от данни, обозначен като "Tesla Files".

Службата за защита на данните в Бранденбург, където е европейската гигафабрика на Tesla, описа изтичането на данни като "масово".

Файловете включват таблици, съдържащи повече от 100 000 имена на бивши и настоящи служители, включително социалноосигурителния номер на изпълнителния директор на Tesla Мъск, заедно с лични имейл адреси, телефонни номера, заплати на служители, банкови данни на клиенти и секретни данни от производството, съобщи Handelsblatt, цитиран от dnes.bg.

Пробивът, ако се потвърди официално, ще е нарушение на правилата GDPR, се казва в статията. Ако подобно нарушение бъде доказано, Tesla може да бъде глобена с до 4% от годишните си продажби, което може да достигне 3.26 милиарда евро.

Снимка: Bloomberg.com