TikTok съди щата Монтана заради наложената му забрана

Според иска щатът не е посочил нищо в подкрепа на твърденията си

23.05.2023 | 08:26 Редактор: Михаела Димитрова
TikTok съди щата Монтана заради наложената му забрана

TikTok съди Монтана за първата забрана на популярното приложение, като твърди, че щатът е потъпкал правото на свободно слово въз основа на погрешното мнение, че китайската собственост върху платформата представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Едва през миналата седмица републиканският губернатор на щата Грег Джанфорте подписа мярка, която ще забрани изтеглянето на приложението от широката общественост от следващата година.

"Щатът прие тези извънредни и безпрецедентни мерки въз основа на нищо повече от необосновани спекулации", се казва в жалбата, цитирана от Bloomberg.

Правното оспорване на забраната от страна на компанията в понеделник във федералния съд в Мисула следва иск, подаден миналата седмица от група създатели на съдържание в TikTok, които заявиха, че законът нарушава Първата поправка на Конституцията и ще затрудни препитанието им.

"TikTok е инструмент за шпионаж на Китайската комунистическа партия, който представлява заплаха за всеки гражданин на Монтана", заяви Кнудсен, републиканец, в изявление, публикувано миналата седмица. "Надявам се, че и други щати ще осъзнаят опасностите от TikTok и ще последват този пример", допълни той.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com