Живот 365 м над земята: Най-високият хотел отваря врати тази година

Стъклена наблюдателна площадка ще предлага 360-градусови гледки към града

20.05.2023 | 06:50 Редактор: Юлиан Христов
Живот 365 м над земята: Най-високият хотел отваря врати тази година

Хотелът Ciel Tower в Дубай, който трябва да бъде завършен през 2023 г., ще бъде най-високият в света хотел. Със своите 365 метра височина той ще разполага с над 1000 стаи и президентски апартаменти, разпределени на 82 етажа, показва репортаж на CNN. 

За проекта Яхия Ян, президент и директор на отдела за проектиране на архитектурно-инженерната компания NORR, е получил задача да проектира небостъргача на триъгълен парцел в богатия жилищен квартал Dubai Marina с площ от едва 2500 кв. м – малък за сграда с такава височина.

"Това е много стегната сграда. Може да видите такава в Манхатън или Лондон. Ограниченията бяха огромни, но все пак трябваше да се справим", разказва Ян. 

Стъклена наблюдателна площадка ще предлага 360-градусови гледки към града, както и към бреговата линия и култови забележителности като изкуствения остров Палм Джумейра, съобщи строителната компания The First Group. Посетителите ще могат също да се полюбуват на гледки от плувен басейн и ресторанти на покрива. 

Освен че въздейства на сетивата, проектът е енергийно ефективен, като използва с 25% по-малко енергия за охлаждане на въздуха от обичайното за сходни сгради, казва Ян. 

"Проектът не е само архитектура. Той обединява архитектура и инженерство. Затова толкова обичам проекта. Той е моята страст, съчетава наука и изкуство", допълва архитектът. 

Дванайсет етажа са завършени, но дори в толкова напреднала фаза Ян казва, че остава "изключително ангажиран" в работата. "Когато проектирате толкова сложен проект като Ciel, не можете да свалите гарда, не можете да кажете край. Това е траен процес", допълва той. 

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com