ЕК ще разчита на Мъск за сделки с частни космически компании от САЩ

Ракетата "Ариана 5" ще бъде изведена от употреба през следващите месеци

18.04.2023 | 20:30 Редактор: Вяра Димова
ЕК ще разчита на Мъск за сделки с частни космически компании от САЩ

Европейската комисия иска да сключи сделки с частни американски космически компании като SpaceX на Илън Мъск за изстрелване на европейски навигационни спътници поради продължаващите забавяния на европейската ракетна система от следващо поколение "Ариана", съобщи "Политико".

В проектозапитване до държавите от ЕС, Комисията планира да поиска зелена светлина за договаряне на "ад хок споразумение за сигурност" със САЩ за техните ракетни компании, които "по изключение да изстрелват спътниците "Галилео".

Комисията смята, че само тежката ракета-носител "Фалкон 9" на SpaceX и системата "Вулкан" на "Юнайтед Лаунч Алианс" са подходящи за изпращане в орбита на новите геонавигационни спътници "Галилео" на ЕС, всеки от които тежи около 700 кг.

Търсенето на американска помощ за поддържане на водещата космическа програма на ЕС накърнява идеята на блока за стратегическа автономия. "Галилео" е гордост за ЕС, който се стреми да стане по-малко зависим от други региони по отношение на критичната инфраструктура, услугите и технологиите - стремеж, силно подкрепян от Париж.

ЕС е принуден да търси помощ за изстрелване на нови версии на своите навигационни спътници, тъй като ракетата "Ариана 5", разработена от базираната във Франция "Ариана Груп" и изстрелвана от южноамериканския космодрум на Франция във Френска Гвиана, ще бъде изведена от употреба през следващите месеци.

"С оглед на чувствителната информация, свързана със сигурността, включена в спътниците "Галилео", е необходимо да се сключи ад хок правно обвързващо споразумение за сигурност със САЩ, за да се защити целостта на спътниците и на системата "Галилео", се казва в част от проектопредложението на Комисията, предаде БГНЕС.

Страните от ЕС ще трябва да одобрят преговорите за споразумение, което ще бъде под шапката на постоянните споразумения за обмен на класифицирана информация, се посочва в предложението.

Снимка: БГНЕС