Оборотът в автомобилната индустрия у нас минава €8 млрд.

Забраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли след 2035 г. ще се усети в България с 2-3 г. закъснение

16.02.2023 | 09:12 Редактор: Елеонора Танева
Оборотът в автомобилната индустрия у нас минава €8 млрд.

Автомобилната индустрия на практика е най-бързо развилата се през последните десет години в България. За този период от по-малко от 9 000 заети в момента броят им е над 75 000. Общо оборотът на 350-те компании, които работят в сектора, надвишава 8 млрд. евро, което е между 10%-11% от БВП.

Това заяви изпълнителният директор и член на УС на Automotive Cluster Bulgaria арх. Любомир Станиславов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Секторът изпитва трудности с намирането на квалифицирани кадри на всички нива и развива много програми за обучение на персонал. Темпът на нарастване на поръчките е много по-голям от темпа на обучение на кадри и проблемът ще е основен за индустрията в следващите поне пет години", каза Станиславов.

До две-три години дизеловите автомобили, с изключение на някои товарни, ще изчезнат от пазара в Европа, а със забраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли след 2035 г., която Европейският парламент официално прие във вторник, предлагането на такива ще се ограничи само до много нишови сегменти, и то с устойчиви горива. 

"Традиционно тази промяна ще дойде в България със закъснение от две-три години с вноса на употребявани автомобили", прогнозира арх. Станиславов.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)