SpaceX ограничава достъпа на украинските военни до Starlink

Никога не сме искали системата да бъде използвана за нападателни цели, казват от компанията

09.02.2023 | 07:15 Редактор: Тодор Петров
SpaceX ограничава достъпа на украинските военни до Starlink

Американската компания SpaceX предприе стъпки за ограничаване на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка Starlink, заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, цитирана от Ройтерс.

"Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможността им да го правят, и сме ги направили", каза Шотуел пред репортери, помолена да коментира съобщенията, че украинската армия използва връзката, за да направлява дроновете си. 

"Знаем, че военните на Украйна използват Starlink като средство за комуникация и в това няма никакъв проблем. Но никога не сме искали системата да бъде използвана за нападателни цели", подчерта Шотуел, цитирана от БТА.

Украйна превърна безпилотните летателни апарати в ефективно средство за установяване на местоположението на вражеските позиции, за извършване на обстрели на големи разстояния и за пускане на бомби.

Използването на Starlink за дронове излиза извън рамките на споразумението между SpaceX и украинското правителство, каза Шотуел и добави, че договорът е бил сключен, за да служи за хуманитарни нужди, като например осигуряване на широколентов интернет за болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

Снимка: БГНЕС