Все повече българи купуват електромобили, дори без стимули от държавата

През 2022 г. ръстът е от 131%

07.02.2023 | 21:46 Редактор: Елеонора Танева
Все повече българи купуват електромобили, дори без стимули от държавата

Продажбите на електромобили в България нарастват бързо и то без почти никакви стимули. През 2022 г. са регистрирани над 1000 нови електромобила, което е ръст от 131%, но това ниво е занижено заради забавянето от около година на доставките. Това обяви председателят на УС на Индустриален клъстър "Електромобили" Илия Левков пред. Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че в България има заделени средства за стимулиране на покупка на електромобили, но (системата) е сбъркана.

"Това е Националният доверителен екофонд - парадигмата там трябва да се обърне - най-добре е това, което те дават като стимул, независимо дали са общински или държавни институции, да бъде първоначалната вноска, а банкови и лизингови институции да продължат финансирането на тази покупка или ползване, за да може потребителят да плаща месечните такси. Тогава нещата ще се оправят", коментира гостът.

Относно увеличението на цените на електромобилите в момента Левков посочи, че е спекулативно и добави, че близо 30% увеличение в цените за последната година не може да се обясни с разходите за транспорт или цените на суровините. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.