Честата смяна на уредите води до разхищение, а умните спестяват енергия

Затова инвестирайте качественото, посъветва експертът Светослав Томов

06.02.2023 | 20:31 Редактор: Вяра Димова

Как изборът на подходящи уреди в дома може да ни спести енергия, как модерните уреди улесняват живота ни и защо добрата инвестиция ни гарантира по-дълга употреба?

По темата разговаряхме с експерта Светослав Томов в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис". "Бъдещето" е специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишната инициатива е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Заобиколени сме от умни устройства. За много хора вече липсата на умни устройства е огромен проблем. При нас умните устройства ни заобикалят. Тази свързаност е задължителна, много хора имат очаквания. Все още се стряскам, когато фурната в кухнята сигнализира, че сушилнята е приключила работа", каза Томов.  

Умните уреди имат няколко предназначения. Едно от тях е пестенето на енергия, другото е връзката между човек и машина.

"Цялата тази синергия води до намаляване на консумацията на енергия. Преди години хората с насмешка приемаха енергоспестяването. Свидетел съм хората да правят тънки сметки как скъп уред би се изплатил във времето от по-малки сметки. Сега темата не е спешна. Давам пример - един хладилник отпреди 20 години сравнен със съвременен енергоспестяващ хладилник - могат да се спестят 10-12, дори повече лева на месец", каза експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за производителите е важно да обхванат цялостния процес на един уред - производство, потребление и рециклирането му по най-добрия начин.

"Нашата фирма има дългосрочен план. Една от централните стратегии е до 2030 г. да сме водещи в бранша в областта на устойчиво развитие. Важно е да знае статистиката, която показва, че най-голяма загуба на енергия се получава по време на потреблението", посъветва Томов.

Гостът призова за използване на еко програмите, асистентите и това ще се забележи в месечните сметки. "Имаше тенденция при доста производители - произвеждаха се уреди с кратък живот. Честата смяна на уредите води до разхищение. Затова инвестирайте в нещо по-качествено, наслаждавайте се на допълнителните функции, а спестеното време отделете на семейството си", посочи експерта.

В търсенето си хората се насочват към повече функции, енергоспестяване, свързаност, безшумност на уредите. "Това е част от световен процес", каза Томов. 

Гледайте целия разговор във видеото.