Модерните жилища и офиси не само съвкупност от мебели, те са изражение на качеството на живот

Вече не е нужно да се чудим изключихме ли осветлението, заключихме ли вратата, даде пример интериорният дизайнер Николета Кръстева

06.02.2023 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева

Ковид пандемията промени начина на работа, много хора по цял свят превърнаха домовете си в офиси.

Какви са тенденциите в интериорния дизайн - разговаряхме с интериорния дизайнер Николета Кръстева в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис". "Бъдещето" e специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишният проект е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"През последните години се обръща голямо внимание на дизайна, не само на жилищния, но и на обществения. По време на Ковид пандемията все повече клиенти имаха изискване в дома им да присъства  работен кът - дали обособен в кабинет или позиционирано бюро, зависи от мащаба на помещението", заяви Николета Кръстева.

Сред изискването на клиентите е при изработката на мебели да бъдат използвани повърхности, които се почистват по-лесно.

"На хората им се наложи да прекарват повече време у дома, трябваше да се адаптират. Поради динамиката на живота клиентът променя изискванията си и това се отразява в дома им. Удобствата определят качеството на живот, интериорът влияе подсъзнателно и на настроението, трябва да се търси баланс между визия и практичност", посочи интериорният дизайнер пред Bulgaria ON AIR.

Все по-голямо внимание се обръща на умните уреди в дома.

"За хора, които пътуват, е много лесно да включат дистанционно бойлер или отопление преди да се приберат. Вече не е нужно да се чудим изключихме ли осветлението, заключихме ли вратата", даде пример Николета Кръстева.

Промяна през последните години има и в интериора в офисите. Целта е да се създаде по-добър комфорт, който да осигури по-големи резултати в работата.

"Офисът вече не е просто наредени бюра и столове, търси се все повече удобство за служителите, поставянето на фитнес, трапезария, зона за релакс. В момента работим върху проект по мащабна офис сграда във Франкфурт, разположили сме СПА, сауна, скай бар, помещения за игри, неформални срещи. В работните зони искахме да създадем домашен уют, за да се чувстват комфортно служителите и да работят по-ползотворно", заяви интериорният дизайнер.

Кръстева допълни, че очакванията за бъдещето са свързани с развитието на смарт технологиите, които ще предоставят много нови функции.

Гледайте целия разговор във видеото.