fallback

Промени в ръководството на Toyota, президентът на компанията се оттегля

Автомобилният гигант назначи Коджи Сато за главен изпълнителен директор в рамките на изненадваща промяна

26.01.2023 | 17:12 Автор: Вяра Димова

Изпълнителният директор на Toyota Motor, най-големият производител на автомобили в Япония от 2009 г. насам, ще се оттегли от поста си на президент на компанията. Това обяви концернът на официалния си уебсайт.

Toyota назначи Коджи Сато за президент и главен изпълнителен директор в рамките на изненадваща промяна, при която третото поколение главен изпълнителен директор Акио Тойода се оттегля и става председател на борда на директорите на най-продавания автомобилен производител в света.

Японският автомобилен производител заяви, че 53-годишният Сато ще стане и оперативен директор, когато промените в структурата на ръководството влязат в сила на 1 април.

Сато - преди това главен директор "Маркетинг" и президент на луксозната марка Lexus на Toyota - поема ръководството в момент на големи сътресения в индустрията, в която централно място заемат електрическите превозни средства. Той е на същата възраст, на която беше Toyota през 2009 г., когато стана най-младият президент на компанията след световната финансова катастрофа.

"Той разполага с младост и с колеги съмишленици - очаквам този екип да премине отвъд границите, които аз не мога да преодолея", каза Тойода пред репортери, цитиран от БГНЕС.

66-годишният Тойода е внук на основателя на компанията Киичиро Тойода. Неговият баща Шоичиро Тойода също ръководи Toyota през 80-те и 90-те години на миналия век. Той е известен като харизматичен лидер, който преведе групата през скандал с контрола на качеството, за който се извини пред Конгреса на САЩ, и през хаоса във веригата за доставки, причинен от земетресението и цунамито в Япония през 2011 г.

В последно време той работи за засилване на амбициите на Toyota в ключовия сектор на електрическите превозни средства. Компанията е пионер в производството на хибридни автомобили, но някои критици твърдят, че тя бавно преминава към двигатели, захранвани с батерии, точно когато търсенето на автомобили с ниски емисии нараства. През 2012 г. той е обявен за Мъж на годината на списание Autocar.

През декември 2021 г. Toyota повиши целта си за продажби на електромобили със 75% и заяви, че планира да пусне на пазара 30 електрически модела, задвижвани от батерии, до края на десетилетието.

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Техно
fallback