3D принтер прави резервни части директно в американския флот

Системата отпечатва части от неръждаема стомана

17.01.2023 | 11:11 Редактор: Елеонора Танева
3D принтер прави резервни части директно в американския флот

Компаниите Meltio и Phillips Corp. са инсталирали 3D система за печат на метал на кораб на американския флот за производство на резервни части и ремонт на борда, съобщава Additive Report.

Отбелязва се, че системата се нарича Phillips Additive Hybrid и е инсталирана на десантния кораб USS Bataan. В сърцето на системата е лазерна глава Meltio за отлагане на метали и Haas TM-1 CNC рутер.

Системата отпечатва части от неръждаема стомана 316L, материалът, който доминира в корабните системи на ВМС на САЩ. С помощта на 3D печат моряците ще могат да правят части за повредени системи още по време на пътуването, уточнява "Фокус".

Това ще намали запасите от резервни части на борда и ще намали вероятността от необходимост от влизане в пристанището за ремонт. В допълнение, моряците ще могат самостоятелно да ремонтират сложни и остарели системи, за които е твърде скъпо да поръчват оригинални части.

По-рано беше съобщено, че 3D принтирането ще бъде използвано при производството на части за британската военна техника.

Очаква се, че този подход в крайна сметка ще реши проблема с липсата на редки части, ще намали зависимостта от дългите вериги на доставки и ще позволи да не се създават големи запаси от резервни части в складовете.

Снимка: Bloomberg.com