Скоро ще можем да използваме растенията за производител на енергия?

Във всички живи клетки естествените биохимични процеси транспортират електрони

19.12.2022 | 22:08 Редактор: Ирена Бакърджиева
Скоро ще можем да използваме растенията за производител на енергия?

Тъй като светът преминава към възобновяема енергия, вятърните турбини и слънчевите панели стават все по-често срещани. Но можем ли един ден да използваме растения – както вятърната и слънчевата енергия – за производство на чиста енергия?

Може да изглежда като научна фантастика, но учените успешно са използвали сукулентно растение, за да създадат жива "биосоларна клетка", която работи на фотосинтеза. Тази буквално "зелена" енергия може да позволи развитието на бъдещи устойчиви технологии, надяват се изследователите.

Във всички живи клетки естествените биохимични процеси транспортират електрони – електрически заредени частици, намиращи се във всички атоми наоколо. Този процес протича както при хора, така и при бактерии, растения и гъби. Но за да овладеят тази енергия, изследователите трябвало да разберат как да "уловят" този ток и това станало чрез процеса на фотосинтеза, процесът, чрез който растенията превръщат слънчевата светлина в храна.

"По време на фотосинтезата светлината инициира поток от електрони от водата, което в крайна сметка води до образуването на кислород и захар", се казва в изявление на Американското химическо дружество. "Това означава, че живите фотосинтетични клетки непрекъснато произвеждат поток от електрони, които могат да бъдат изтеглени като "фототок" и използвани за захранване на външна верига, точно като слънчева клетка".

За да "извлекат" клетките, изследователите вмъкват електрически проводници в листата на сукулента Corpuscularia lehmannii, наричан още "ледено растение". Всички растения съдържат вода, но водата от ледените растения е особено плътна, което ги прави идеални кандидати за експеримента, информира БГНЕС.

Те установили, че напрежението на един лист е 0,28 волта (V). За сравнение, стандартна автомобилна батерия има електрически потенциал от 12,6 волта. Въпреки че тази мощност е по-ниска от тази на алкална батерия, изследователите посочват, че свързването на повече листове последователно може да увеличи напрежението.

Снимка: БГНЕС