"Чукащ" двигател: Каква може да е причината?

По време на загряването на автомобила може да се появи външен шум

07.12.2022 | 13:17 Редактор: Вяра Димова

Дойде студът и много собственици на автомобили започнаха да забелязват, че по време на загряването на автомобила, започва да се появява външен шум, идващ от двигателя с вътрешно горене.

Именно "чукащ" двигател е един от най-големите кошмари за шофьора и затова в такава ситуация той започва да се чуди дали всичко е наред със силовия агрегат, и дали в близко бъдеще ще се наложи основен ремонт на двигателя. 

Експертите от NJcar внасят яснота по темата, като обясняват какви шумове под капака не трябва да обръщате внимание и защо те могат да се увеличат през зимата.

Факт е, че не всеки удар в двигателя е знак за повреда. Една от най-честите причини за външен звук е така нареченото преместване на буталото. Това е моментът, в който то завършва движението си нагоре и започва да се спуска.

При нов двигател практически няма такива удари, но с течение на времето, поради износване на буталната група на студен двигател, може да възникне такъв проблем. Тези външни звуци се обясняват с увеличените пролуки между буталото и стените на цилиндъра.

Четете повече на automedia.bg.

Снимка: pixabay