fallback

Ghost - новата супер стелт лодка, която американските военни не притежават

Грег Санкоф от Juliet Marine Systems разказва за своя проект

21.08.2014 | 13:24 Автор: Георги Стоянов

Аз съм Greg Sancoff, изпълнителен директор на  Juliet Marine Systems. Аз съм създателят на лодката Ghost. Името ни хрумна, защото лодката трябва да е абсолютно неуловима за радарите.

Най-голямото предизвикателство пред американските военноморски сили днес, е как да навлязат и да оперират в зони, където им е отказан достъп.

До сега не можехме да го правим, а Ghost може да прави точно това.  Ghost може да проникне в тези територии, да се движи 30 дни с горивото, с което разполага на борда и да напусне без никой да разбере, че е била там.

Нашата философия е да правим рискови инвестиции в изследвания, защото това ни дава повече гъвкавост при предлагането на продукта на по-късен етап.

Просто не може да чакаме правителството да каже, искаме това. Трябва да развиваме проекти като този и да кажем вижте с какво разполагаме, интересувате ли се от тази програма. Точно това правим сега.

Лодката изглежда по този начин единствено, за да отразява радарите. Но в крайна сметка, се оказа, че се е получила доста добре на външен вид.

Всеки който я види казва, че изглежда все едно е извадена от Междузвездни войни или Star Trek или някой подобен филм, но всъщност дизайнът е изцяло функционален, всеки един ъгъл е изцяло подчинен на функционалността.

Ghost е първата суперкавитатна лодка.

Подобна система означава, че цялата подводна структура е обвита в газ.

Също така лодката разполага с около 2 метра пространство между корпуса и гребена на вълните.

Така че на практика може да преминаваме през вълни без да ги усещаме.

Днес фокусът ни е главно върху отбранителния сегмент, както на международния, така и на вътрешния пазар.

Това обаче е една чудесна възможност и при проектирането на рибарски лодки, джет ски или просто за бързи моторни лодки.

Тази технология може да бъде приложена във всички тези продуктови линии. 

fallback
Още от Техно
fallback